Warning: session_start(): open(/home/admin/domains/tmp/sess_43bu65cbs2c7llduonlvv56gs4, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/admin/domains/stitchcms.nl/public_html/inc/getvars.php on line 11 Sessies | Dag van de Gastvrijheid

Sessies

Het programma biedt voor ieder wat wils. Naast de plenaire sessies is er voor de 4 kerndoelgroepen een specifiek programma samengesteld, per doelgroep.

Gedurende de gehele dag is het partnerplein geopend, waar doorlopend demo's, proeverijen en andere manieren van interactie plaatsvinden.

Cliëntenraad

De nieuwe WMCZ in de praktijk

De nieuwe Wetgeving Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) heeft veel gevolgen voor cliëntenraden en zorgorganisaties. Wat betekenen de aanpassingen op het gebied van bijvoorbeeld het instemmingsrecht, adviesrecht, enquêterecht of het toezicht van de IGZ voor cliëntenraden? In deze sessie worden de veranderingen door de nieuwe wet, in theorie en praktijk, besproken en gaan deelnemers er met elkaar over in gesprek.

Liesbeth Honig, adviseur LOC zeggenschap in zorg

Cliëntenraad

Medezeggenschapsmethode Cliënt-Actieonderzoek

In deze workshop zal ik in gaan op de medezeggenschapsmethode ‘Cliënt-actieonderzoek’ - actieonderzoek door cliënten en professionals. Hierbij slaan cliënten en professionals de handen ineen om samen te werken aan de kwaliteit van zorg. Deze methode heb ik ontwikkeld in samenwerking met LOC Zeggenschap in Zorg.

Waarom deze methode?
Leren van elkaar ongeacht de rol waar je in zit. Cliënt of directeur jeugdzorg. Zorgontvanger of zorgverlener. Dat zie ik als iets essentieels bij de (door)ontwikkeling van zorg.
Vanuit mijn ervaring met cliëntenparticipatie en medezeggenschap zie ik echter nog vaak dat cliënten en professionals apart georganiseerd zijn en daardoor te weinig echt van elkaar leren. Leren van elkaar en samen werken werden de uitgangspunten voor het cliënt-actieonderzoek waarbij cliënten in de rol van onderzoeker aan de slag gaan, kwalitatief cliënt-gerichte feedback ophalen en op basis van de uitkomsten met professionals werken aan verbeteracties.

Freke Evers

Als freelancer bied ik advies en ondersteuning bij activiteiten die bijdragen aan meedoen en meebeslissen. Een belangrijk vertrekpunt bij mijn manier van werken: mensen ondersteunen zodat zij meer zeggenschap krijgen over de invulling van hun leven en dat van hun omgeving. Vanuit deze drijfveer ben ik voor een deel van mijn werkzaamheden verbonden aan de landelijke netwerkorganisatie LOC Zeggenschap in zorg. In samenwerking met LOC heb ik de medezeggenschapsmethode Cliënt-Actieonderzoek ontwikkeld. Een methode waarbij cliënten én professionals samenwerken aan de kwaliteit van zorg. In het kader daarvan geef ik vandaag een workshop. Door mijn werk in de hulpverlening raakte ik bekend met de meerwaarde van ervaringskennis: het praktijkperspectief is onmisbaar bij het monitoren en verbeteren van de hulpverlening. Mijn werk met mensen die - ondanks de kwetsbare omstandigheden waarin zij verkeren - wilskrachtig en gedreven zijn, heeft me bovendien doen realiseren dat 'kwetsbare groepen' anders benaderd kunnen en moeten worden.

Cliëntenraad

Radicale vernieuwing met regelarme zorg

In het project ‘Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg’ organiseren vier instellingen de zorg radicaal vanuit de relatie tussen mensen die zorg nodig hebben, hun familie en zorgverleners. Wat voor hen van waarde is, vormt het uitgangspunt. Belemmerende en overbodige regels worden opgeruimd zodat zorgprofessionals meer tijd en aandacht kunnen besteden aan mensen. Een jaar na de start deelt LOC resultaten van dit project en hoe ook uw organisatie de zorg anders kan organiseren.

Joep Bartholomeus

Opgeleid als bedrijfskundige en psycholoog nu al meer dan 13 jaar werkzaam in de publieke sector. Bij veel verschillende onderdelen van de publieke sector gewerkt als projectleider en leidinggevende. Denk aan verenigingen, onderwijs, lokale en landelijke overheid en grote uitvoeringsorganisaties als Rijkswaterstaat. Sinds 2015 aan de slag als coördinator van LOC Zeggenschap in zorg. Mijn drijfveer is werk simpel organiseren vanuit de dingen waar het echt om gaat. En dat is in de zorg hard nodig. Meer weten, neem gerust contact op: j.bartholomeus@loc.nl.

Sponsoren

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
Warning: Unknown: open(/home/admin/domains/tmp/sess_43bu65cbs2c7llduonlvv56gs4, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/admin/domains/tmp) in Unknown on line 0